Címkék

Címkefelhő

Ajánlott oldalak

C64-games.info
Itt online játszhatsz a kedvencekkel, nem kell letölteni semmit ... :)
Oszt gyün ami gyün blog
Szellemi maszturbációk made by Banyapeat&spanjai

Hotdog

C64 RuL3z

Egy vén fanatikus emlékei és 21.századi élményei. Játékinfók, könyvajánlók, tippek-trükkök, érdekességek. És persze minden a C64 születéséről, tündökléséről, tündökléséről és tündökléséről ...

Friss topikok

  • twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: Nagyon meghalt az oldal. (2012.03.18. 07:59) In Memoriam 1541 #2
  • Zz_: Jaj, ezt én is megkönnyeztem. 36 vagyok, én '88ban kezdtem c64-el. Sokat jártam az Eötvös utcai Cs... (2011.02.24. 19:06) Régi idők karácsonya
  • sese: Nagyon szép írás. A megszemélyesítéstől meg igazán könnyfakasztó. Lassan mi is megyünk a szekrényb... (2010.09.02. 00:29) In Memoriam 1541
  • vili/c64user: Tetszik a dolog! Igaz ugyan, hogy csak egy logó, de akkor is, mennyivel másabb érzés lehet egy ily... (2009.09.05. 13:17) Végre itt a Commodore Netbook!
  • viktor134: vettem hálókártyát, de tv hiányában nem tudom kipróbálni. :D (2009.07.13. 10:05) Hackeljünk és netezzünk c64-el!

MS Basic háború folyt.köv.

2008.11.28. 18:08 | Dey | 18 komment

Címkék: nosztalgia érdekesség basic

(Ez most kicsit OFF lesz...)

Hát az előző 'M$ Basic a C64-ben' bejegyzés eléggé felkavarta a kedélyeket. :) Valóságos háború tört ki ...

Úgy érzem meg kell védenem a saját álláspontomat is, ugyanis többek vagy félreértelmezték, vagy egyáltalán nem fogták fel amit írtam. Voltak akik olyat képzeltek oda, amit le sem írtam... :-?

Politikáról, MS-ről, Intelről, AMD-ről, ATI-ról, NVidia-ról vitatkozni mindig felesleges, de viszont biztos mindig lesz vitapartnered, unatkozni nem fogsz. Tehát a véleményem...

Kezdjük az elején. Bill Gatest és a Micro$oftot (csakazértis dollárjellel :)) manapság divat utálni. Utálunk mindenkit, akinek több van bármiből, mint nekünk. Főleg ha magyar az ember. Be kell vallanom igenis _tisztelem_ és _becsülöm_ Bill Gates-t, mert kivakarta magát a sz*rból. Elért valamit, ráadásul MUNKÁVAL. Ahogy én olvastam az első MS Basic-et igenis ő (is) írta. Biztos vagyok benne, hogy a szűkös lehetőségek miatt ő is rá volt kényszerítve a hatékony kódra. Valószínűleg a kényszer hatására vált jó programozóvá. Utána felfuttatta a cégét, és milliomos lett. Valamit tudott, ebben biztos egyetért mindenki. Viszont az emberi/erkölcsi részével nem értek egyet. Ellopni más munkáját csúnya dolog. Sz*rt eladni embereknek csúnya dolog, akármilyen jó a marketing. Attól, hogy a vásárló nem tudja, hogy mekkora sz*rt vett, (neadjisten még örül is neki) még nem lesz jobb a termék semmivel sem. Ráadásul alapvetően irtózok a 'Billgéc elhozta nekünk a számítógépet' típusú mondatoktól. Alapvetően irtózom a M$-tól, pont az előbb említett dolgok miatt. Tudom, hogy csak a pénzemre mennek. A Google-t pl nem utálom. Próbálják beadni, hogy itt van minden ingyé, használd, örülj, mi szeretünk adni. Ez viszont már alapból gyanús a mai világban. De legalább nem nyúlják a lóvém, és ez nálam nagyon pozitív dolog. Az egyiket megvetem, a másikban csak nem bízom. Oké rossz példa a MS-Google összehasonlítás, de jól látszik belőle, hogy ha akarja az ember, lehet jobban is csinálni. A Google igenis fontosnak tartja, hogy keresésnél az első találati oldalt a lehető leggyorsabban megkapd. (Ajánlom mindenkinek a Google kulisszatitkok c. filmet) A M$-nak a $ fontos, nem az, hogy az egy évvel ezelőtt vásárolt vasadon JÓL fusson az OS. (Pusztán ezért van dollárjellel írva, és nem azért mert úgy menő.)

Érdekes, mi az iskolában azt tanultuk, hogy az operációs rendszer feladata a számítógép erőforrásainak lehető legjobb kihasználása. Ennek ellenére ahogy látom, inkább legyen csilli-villi, meg 3D-s, és még a leghülyébb ember is rá tudjon kattintani minél egyszerűbben az Explorerre. Le van sz*rva mennyi erőforrást zabál meg az árnyék meg a hullámzó ablak. Persze kell. Legyen már szép, mégiscsak 21. század van, vagy mi. De amikor egy program azért nem fut rendesen, mert a RAM felét az OS eszi meg, az már egy vicc.

Nem szeretnék vérre menő vitákat gerjeszteni, hogy 'most mér nem jó a vindóz?'. Arra tökéletes, amire ki lett találva. Közelebb hozza a számítógépet az átlagemberhez. A 10 éves sógoromhoz ugyanúgy, mint a 60 éves Mari nénihez. Szép, színes, egyszerű. Ezek tények.

Emellett mindenki tudja/sejti, hogy egy XP-nek nem feltétlenül kellene indítás után egyből felzabálnia 200 mega ramot. Miért? Mert ezzel az én zsebemből húzza ki a pénzt. Mehetek ramot, meg vinyót venni. Igenis, NEKEM EZ mindig probléma volt, mert csóró családból származom. Általában azoknak nagy az arcuk ebben a témában, akiknek anyu-apu mindig meg tudta venni a legjobb (vagy elfogadható) kütyüt. 'Mos mér, nem bírtok 80ezret félretenni egy gépre?'-röhögte ki anyámat az egyik ismerőse. Jó, ha keresett havi 50-et szerencsétlen. 10 évesen mázlim volt, hogy tudott intézni ingyen egy C64-et a gyárból. Megvenni soha nem tudta volna. 14 évesen mázlim volt, hogy haver apja a katonaságnál dolgozott, és adott kölcsönbe(!) egy 286-ost. 15 évesen egy 386DX-en pötyögtettem, 80 Mb-os MFM vinyóval és 1Mega rammal. És iszonyúan boldog voltam, hogy legalább van egy saját számítógépem, ami csak az enyém. Igenis bazinagy csalódás volt, amikor valami nem indult el, pusztán csak amiatt, mert rosszkor, rossz helyre születtem. Mert ha a fejem tetejére álltam volna, akkor se tudtam volna több ramot venni. Valószínűleg ezért is látom ilyen sarkosan a témát.

Aki látott demo-t 386-oson az talán érti mire gondolok. Ha egy demoval hihetetlen teljesítmény lehet kihozni egy gagyi gépből, akkor ugyanazt a teljesítményt miért nem lehet kihozni egy eladásra szánt programból. 386-oson próbáltam a Doom-ot a -devparm turbo 255 paraméterekkel indítani. Jééé, 3szor gyorsabb volt, mint simán. Nem akadt. Hogy is van ez? :-S

Más. Dolgoztam irodában, ahol volt egy adminisztrációs rendszer. Egy magát programozónak valló ember írta. A havi munkák listázása kb 5-10 percbe (!!) telt, ráadásul addig a többi gépen is megállt a munka. (Ez most komoly!) A szerver egy (akkor jónak számító) P4-es volt. A srác a rendszer lassúsága miatt folyamatosan új vasakat vetetett a főnökömmel. Mikor megfűztem, hogy ezt lehetne hatékonyabban is, azt mondta csináld meg. Megcsináltam. 4 éve használják. A tárolt munkák száma kb 15-szörösére nőtt, és egy havi lista elkészítése még most sem tart 5-10 másodpercnél tovább UGYANANNAK a P4-nek, miközben a többiek dolgoznak. Egy kis odafigyeléssel rengeteg pénzt és időt spóroltam a főnöknek. És érdekes, nem tököltem 10 byte-okon, nem szarakodtam órákat, hogy egy sorral kevesebb legyen a forrás, egyszerűen csak megpróbáltam mindent a lehető legjobb tudásom szerint megtervezni/megírni, a lehető leggyorsabban. Nem hiszem azt, hogy felesleges (emberi) erőforráspocsékolás volt rááldozni azt a pár napot a tervezésre, mert úgy érzem többszörösen is megtérült a dolog. Egyrészt a használhatóságban, másrészt a szakmai tudásomból is felmutattam valamit, amiért elismerést és tiszteletet kaptam.

Persze, kinek a pap, kinek a paplan. Van olyan szaki (pl víz- v. villanyszerelő, v. kőműves) aki simán összegányol valamit, majd nagy pofával közli, hogy minek szólsz bele abba amihez nem értesz. A szar munkavégzéssel lényegében meglopott. Az életben nem hívom majd többet. Van olyan, aki ért hozzá és normálisan, lelkiismeretesen megcsinálja. Na ő lesz az, akinek a telefonszámát vígan osztogatom majd az ismerőseim között.

Mindezek mellett egyértelmű, hogy manapság kb 10000-szer több lehetőség és erőforrás van, mint anno. Egyértelmű, hogy szorít a határidő és gyorsan össze kell rakni egy működő szoftvert. Egyértelmű, hogy nem lehet a kismillió hardverre mindre optimalizálni. De az nem programozó, aki 30-szor 30 különböző helyre copy-paste-zza ugyanazt a kódot, ahelyett, hogy belerakná mondjuk egy functionbe, és meghívná 30szor. Ennyi erővel ne írjunk ciklust. Majd egymilliószor megnyomom a Ctrl-C Ctrl-V mágikus kombót.

Kell az alapvető igényesség, és törekvés a lehető legjobbra a LEHETŐSÉGEKHEZ mérten. (Lehetőség pl. a határidő, pénz, szaktudás) A fent leírt 'programozó' gyerek az életben nem vette a fáradtságot, hogy adatbáziskezelésről olvasgasson, mert 'ő értett hozzá'. Soha nem hallott 3. normálformáról. Érdekes, én olvastam, tanultam. És ez is egy erőforrás. Ebből az erőforrásból megpróbáltam a lehető legtöbbet felhasználni. Pusztán csak ennyi oka volt, hogy 60-szor gyorsabb rendszert tudtam összerakni, és nem az, hogy sokkal, de sokkal okosabb vagyok.

Részemről ez a téma ennyi.

Sajnos a hozzászólók között rengeteg van, aki leáll vitatkozni, de a vita csak abból áll, hogy 'márpedig én máshogy látom, te egy hülye barom vagy'. Hogy ezt most mire értem? Pl.

Ha kiállok a nagyközönség elé, hogy elmondjam a véleményem, ÉN vagyok magamra ANNYIRA IGÉNYES, hogy előtte utánanézek a témának. Nem fogok leírni olyat, amiben nem vagyok biztos. Inkább ügyesen kihagyom :) Pont a fent említett lehülyézés miatt. Nem akarom égetni magam. A lényeg. ÉN UTÁNANÉZTEM az előzőekben leírt dolgoknak, sok 'hülyézővel' ellentétben. Jópár órát az életemből olvasással töltöttem, a MS Basic-ről, Commodore Basic-ről, John Kemeny-ről és a C64 összerakásának történetéről.

Na mindegy, ez már az én hülyeségem, hogy ez így szíven ütött. Manapság már bárki leírhatja a gondolatait a neten, akármekkora baromság is. Talán ezért válik egyre hiteltelenebbé bármi amit olvasunk. Egyszóval, 'aki nem hiszi, járjon utána'. Na ez az amit senki nem fog megtenni.

Más. Egy szóval sem mondtam, hogy a CP/M cartridge-ben NINCS Z80. (Mert tudom, hogy van benne) Mint írtam, a beépítés ötletét elvetették, helyette kiegyeztek egy  cartridge-ban. Nem írtam, hogy "drága ROM" lett volna egy nagyobb Basic. Majdnem $3 lett volna (mint írtam), de a főnök állítólag nem akart ennyit sem rááldozni. A dobozról csak annyit, hogy szemmel látható a hasonlóság a 64 és a VIC20 között. A cartridge port is a már említett Max machine-ból lett kölcsönözve. A MAX-C64 kompatibilitásról egy érdekes bejegyzés a Wikipédián: http://en.wikipedia.org/wiki/Commodore_MAX_Machine 

Némi infó magyarul: http://www.oli76.extra.hu/e11.htm ("A MAX-hoz készült Chartridge-eket a normál C64 is letudja játszani, köszönhetően a nagy hasonlóságnak.") Ahogy le is van írva, pont a Max kompatibilitási módot használták ki a későbbi freezer cartridge-ek, pl Action Replay.

Most kapásból leírnám, hogy így első blikkre _szerintem_ a C64 cartridge-ok 'autostartolása' bekapcsolás után is a Max-kompatibilitásnak köszönhető, de mivel Qrvára nem vagyok benne biztos, ezért kihagyom. :P (Arra a bizonyos $8000 címre beírt CMB80 karaktersorozatra gondolok. Na a köv. postig utánanézek...)

Hol írtam olyat, hogy Russell a BASIC-be rakta bele a nevük kezdőbetűit? Nagyon jól tudom, hogy $FFF6 a Kernal rom végén van. Tény, hogy módosítania kellett a John Feagans által írt VIC20 kernelt, és mikor végzett, maradt 5 szabad byte-ja. Szerintem nincs benne a Basic szó sehol. :)

És nem írtam olyat, hogy a BASIC semmire sem volt jó. Sokmindenre jó volt, komolyabb programokra nem volt jó. A kezdeti szárnypóbálgatást MINDENKI Basic-ben kezdte. Én is. És pont erre lett kitalálva az egész nyelv is. Ja, és persze olyat sem írtam, hogy Basic-ben csinálta bárki is a keretre rajzolást, vagy a 8nál több sprite-ot. Lol :))))))

Egy szónak is száz a vége. Aki akar, nézzen utána a leírtaknak. Mondjuk ezt mondani könnyű, de az átlagfelhasználó még a Google-t sem tudja használni. (Haver állítólag napokig keresett IBM csíkos betűkészletet. Érdekes, gugliba beütve a mágikus 'IBM font download' szavakat, az első linken lekaptam. Tényleg én vagyok hiperintelligens?? )

A C64-en tanultakkal ma már tényleg nem mész semmire. De az első olyan rendszer volt, (amit én láttam) amit EGY ember gond nélkül képes volt átlátni. Talán ez adta a nagyszerűségét. A totális hatalom érzését, hogy bármit megtehetsz, mert értesz hozzá. :)

Ma azt se tudom, hogy pl. egy Delphi VALÓJÁBAN milyen szarokat fordít bele a 10 megás exébe. Fingom sincs, mikor megkérdezik, hogy ez a 'sokszámkódos hibaüzenet' a Windowsban most mitől van? Egész egyszerűen nem látom át minden apró részletét, és ez rettentő módon idegesít. Megszoktam, hogy tudom a megoldást, mert ismerem a vasat. Manapság ez egy személyben lehetetlen. Igen, nőttek az igények, nőtt a szoftverek teljesítménye, és bonyolultsága is.

Elvette azt a varázst, ami miatt mindig számítógépeket akartam berhelni. Nem dolgozom programozóként. Tudom, hogy csak nyűg lenne. A határidők, a "muszályból csinálás", hogy megélj. Nincs benne kihívás, csak szimpla favágó munka. Egész egyszerűen ez nekem nem kell. Kövezzetek meg...

A bejegyzés trackback címe:

https://c64rulez.blog.hu/api/trackback/id/tr94793528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

algi 2008.11.28. 21:19:47

Azt még hozzátenném, hogy az sem biztos, hogy Bill Gates olyan erkölcstelen. Elvégre _ma_már_ a munka oroszlánrészét nem ő végzi, így aztán a gányolás sem az ő műve, hanem a Ms-cég alkalmazottaié.

Elég nagyot néztem azon az ominózus Gates-levélen (mondjuk sokak szerint kamu).

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2008.11.28. 21:21:23

Látszik, itt nincs index címoldal. Amúgy egyetértek veled mindenben, talán az MS-szidásban nem annyira. Ha nem ők, kitalálta volna más a Marktingesek Álmát (alias win).

sala 2008.11.28. 22:09:39

Én kis naív azt hittem, hogy egy C64-es blogon nosztalgiázó harmincasok beszélgetnek, és veszekedés csak akkor van, ha egy-egy kósza spektrumos idetéved.

Erre egymást ölitek. Minek?

Ja, és a muszáj pontos j.

Bambano 2008.11.28. 22:12:52

azért az sem volt semmi, hogy a legenda szerint az első basicet lyukszalagra lyukasztva tolták be az altairbe úgy, hogy előtte soha nem látták futni, csak ott az éles átadáson.

gondolom ezért nézik a vevőket most is bétatesztelőnek.

Lord_Cica (törölt) 2008.11.28. 22:22:28

Dey: na a normálformás példád az pont jó, de ellenkező szempontból :)
Az nf-es optimalizálás a tárterület hiányos korszakban volt fontos, mert mindig adatokat használtak elsődleges kulcsnak hogy spóroljanak a hellyel.
Ma már ugye mindenki auto increment-es id-t használ a rekordok azonosítására, és az az elsődleges kulcs. Így nincs szükség normalizálásra, mert a függőségek teljesen elkülönülnek.
Ha keresni akarnak más mezőkre gyorsan, akkor azokra indexeket tesznek. Ha azt akarják, hogy egy mező egyedi legyen, akkor unique indexet tesznek rá.
Ez sokkal kényelmesebb a programozó szempontjából és megkönnyíti az absztrakciót is. (A lekéréseken gyorsít is) És nem kell gondoskodni egyedi azonosítóról sem.
A bökkenő csak az, hogy több helyet használ. De ha van, akkor miért ne használja? A céges adatbázisok 90%-ánál remény sincs arra, hogy beteljen a 200 gigás vinyó a szöveges adataikkal. Inkább a feltöltött file-ok okozhatnak gondot, de azokat amúgy sem célszerű a táblákba tenni.

Androsz 2008.11.28. 22:47:39

Hát, ember, sajnos csak most tudtam idejönni, de megérte idejönni. Nagy szavak. Ezt teljesen komolyan mondom. Persze biztosan vannak, és remélhetőleg itt is lesznek, akik nem értik meg a hozzáállásodat, akik a programozásban az ipar egyik, rutinszerűen űzendő ágát látják. Ők sajnos kimaradtak egy hőskorszakból, ami csak azért baj, mert az jó volt a léleknek is.

Már én is csak félig élek a programozásból, nem tudtam egy "team"-be sem hol bejutni, hol beilleszkedni. Ez természetesen a régi iskolám miatt van, ami tehát lehet nem jó is. De annyira nem bánom. Már elég öreg vagyok ahhoz, hogy megértsem az öreg órásmestert, aki komoran és bizalmatlanul méregeti a futószalagról ömlő órákat. Mi az, hogy itt egy kicsit lötyög, de jó lesz az? Mi az, hogy késik naponta másfél másodpercet? Mi az, hogy ebben az apró fekete izében van az óraszerkezet, és senki nem is sejtheti, hogy hogy néz ki, és hogyan javítható?

Ezt általában korszerűtlennek, maradinak, elmaradottnak szokás nevezni. Kölyökként még én is mondhattam ugyanezt. De azt azért megtanultam azóta, hogy bizony jó érzés, ha átláthatok, szinte meghódíthatok egy területet, és a régi, elmaradott kézműves módszerrel elkészítek valamit, csiszolgatom, fényezgetem, aztán büszkén nézegetem.

Sajnos én nem vagyok már elég rugalmas ahhoz, hogy a már megénekelt sietős, nemtörődöm szakmunkásokkal egy megoldás megbízhatóságán vitatkozzak, vagy éppen azon, hogy miért is nem szánhatok időt arra, hogy beletegyek a programba még valami apró furfangot, amivel a felhasználó véletlenül akkor is rátalál a helyes útra, ha egyébként elfeledné a program kezelésének bármily részletesen dokumentált fortélyait. Csak mert érdekesebb lesz tőle a program. Hajdan a Commodore Újságban feladvánnyá tettem egyszer, hogy egy bizonyos kis rutinfeladatot, mondjuk egy maximumkeresést ki tud megoldani - egy sorban, parancsmódban. Nincs GOTO, nincs IF, megoldás mégis van. Hogy mi értelme egy ilyen feladatnak? Mint a fejtörőknek: semmi, de érdekes. Régen a programozás ilyen apróságok kimunkálásával járt, egyfajta művelődés volt, számítógépen. Élvezetből, amiért szerencsés esetben tudott az ember némi fizetséget szerezni. Így aztán átérzem, mi indított erre a morcos írásra, Dey, és szerintem igazad van.

Amit pedig az operációs rendszer önmagában vett erőforrásigényéről írtál, az szinte teljesen egybevág az én szavaimmal, amelyeket egyszer valahol elejtettem. Ezt így, ahogy van, ki kellene szögezni a Microsoft kapujára. Volt pofájuk piacra engedni egy Vistát, amely szó szerint megtagadja a működést egy tisztességes masinán. Aztán megsértődnek, mert nem fogy. A népeknek csak az az ósdi XP kell. Amelyhez szintén új gépet kellett vennem, persze mindenestül, mert nehogy már bármelyik régi alkatrész felhasználható legyen két évvel később, beleértve a házat magát is. Szóval lehet dicsérni Gates urat ifjúkori lelkesedéséért, tehetségéért, üzleti érzékéért, de a tulajdonában levő cég később mintha harcot hirdetett volna a fogyasztó ellen, minden marketing-álca ellenére. ("Csak egy kattintás..." Hány embert kellett győzködnöm arról, hogy ez puszta álomkép.)

Igen, Dey, amit a "totális hatalom érzésé"-ről írsz, azt a PC-sek feltehetően nem is ismerik. Amikor tudod, hogy ha a parancsfeldolgozót $A474-nél meghívod, akkor az ezt vagy azt csinál (sajnos már nem emlékszem... De még megvan a kódkönyvem!), vagy hogy az ember megengedhette magának, hogy RAM-ba másolja az egész Kernalt, aztán ott lecseréljen néhány kódrészletet, és így futtasson a játékjához egy tuningolt rendszert. Vagy hogy a kazettapufferben van kábé 120 szabad byte, oda be lehet tenni egy-két gépi szubrutint vagy rendszerbővítést. Vagy ha a nullás lapon az egyik byte-ot megfelelően megváltoztatom, akkor nagyobb lesz a billentyűpuffer, vagy éppen lemezre tudom menteni a Kernal alatti RAM tartalmát is. És így tovább. Én utoljára akkor tudtam, hogy mi is zörög a gépben, a DOS alatt még voltak próbálkozásaim, a Windows alatt pedig már kénytelen vagyok elfogadni, hogy a gép kizárt a saját irányításából. Ha elindítok egy más által megírt és már a mérete miatt is ellenőrizhetetlen kódot, akkor talán remélhetem, hogy az nem dönti romba a gépet. De csak remélhetem. A megfigyeléséről, horribile dictu a módosításáról már csak kivételes esetekben lehet szó. Pedig én még most is szeretek belepiszkálni a dolgokba, mégis megvonják már tőlem ezt a kis örömöt is. :-)

Túlságosan is nosztalgiázó volt, amiket írtam, de mint ahogy a nosztalgiával gyakran előfordul, azok, akik már nem értik, szegényebbek valamivel. És még a szájuk is nagy...

Üdv, Dey, jó írások voltak.

Androsz 2008.11.28. 22:51:56

Bambano, ha még nem találkoztál vele, akkor feltétlenül keress rá "Az igazi programozó" című réges-régi írásra. Talán abban is szó esik erről, valamint számos mulatságos igazságról.

Dey · http://www.c64games.info 2008.11.29. 01:10:34

Androsz:
Köszönöm. Pont erről volt szó. De tényleg, szóról szóra. Aki eddig nem értette, ezután sem fogja.
Ők a szegényebbek, nem mi. Jó érzés, ha vannak társaid a 'meg nem értettek' táborában... :)

Dey · http://www.c64games.info 2008.11.29. 13:48:15

Lord_cica:
Teljesen egyetértünk. A normálformás példának a lényege nem az egyedi ID volt, hanem más. (Bocs, ezt nem írtam bele) Ami engem kiakasztott teljesen, az kb annyi, hogy egy mezőbe egy adat. A srác egy string mezőbe belerakott akár 20 különboző adatot is, spec. karakterekkel elválasztva, aztán meg csodálkozott, hogy nem igazán tud benne keresni, meg kigyűjteni belőle bármit is. Ráadásul eltűntek munkák, vagy épp összekavarodtak az adataik. Sztem ez gányolás volt, nem programozás, meg adatbáziskezelés. Ráadásul ha bármibe belejavított, akkor biztos h a progi néhány funkciója maga alá csinált és hetekig nem működött, amíg a gyerek újra ki nem jött, hogy megberhelje. (Utána természetesen más részek nem mentek.) Tehát csak amolyan toldozott-foldozott "rendszer" volt. Állítólag 3 nap alatt rakta össze. Szóval nálam ezt jelenti a szar munka. Ezért vitázok. :) Ennyire szart még életemben nem láttam. De biztos vagyok benne, hogy rengeteg ilyen ember van még. Ja, ráadásul az említett srác egy eléggé nagy cégnek dolgozik, ő fejleszti az admin rendszerüket. LOL, de inkább sírnom kéne...

jobbbalmind1 2008.11.29. 21:47:42

spectrumom volt! engem ussetek! (bevallom c64-re vagytam en is, legyen ez metseg! :)

Unreal · http://www.conceptart.hu 2008.12.02. 15:29:18

Amugy jobb ha tudod a kis Billy nem a szarbol vakarta ki magat, tehetos csaladbol szarmazott, azert is futotta kis gepekre neki amit apuci vett hogy programokat irhasson, amugy jok a cikkek.

Ex Termesz · http://karvolt.blog.hu 2008.12.02. 15:44:28

azért többre vitte (=több pénzt keresett) a kis Billy, mint a szülei :)
kiváncsi vagyok, mikor kezd politikai karrierbe... bár túl nagy támadási felület a windows minősége :D


ui.
szeretnék csak milliomodnyi pénzt összehozni az ITvel mint ő :)

sikitomi 2008.12.08. 14:03:03

Már olvastam az írást korábban, természetesen az elődjét is, de eddig nem reagáltam, mert nem történt meg velem az ami. Állás interjú, telefonon(!). Egy olyan ember kérdezgetett, akinek fingja nincs a proggolásról, fingja nincs az egészről, de ő (direkt kicsi) egy tapasztalt proggert keres. 5 évig ebből éltem, most máshol dolgozom, de nem is ez a lényeg. Szal a fószer nekiállt elméletet kérdezni. Olyat, amit anno 10 éve tanultam az iskolában és nem úgy használom már, hogy "ez az", hanem hogy "ezt kell használni, mert ez való ide" és pont. Ahogy egyesek mondják rutin. Akkor miért is nem vagyok jó? mert nem vágom fejből a 10 évvel ezelőtti tananyagot.

De érdekes, hogy ha ennek a fószernak elmondaném, hogy már 20 éve proggolok, mert én barom 7 évesen már proggoltam c64-en, csak lesne, hogy az mi is. Félreértés ne essék, 10 évesen írtam az első nagyon komoly proggomat, ismerősnek nyilvántartó rendszert c64-en. Szal nem tudom. Miért kell nekem ahhoz tudni elméletet, hogy tapasztalt progger legyek, amikor egy munka abból áll, hogy "Ez és ez kell. Megtudod csinálni? Meg. Megcsináló, átadó, tesztelő, ha jön elő hiba akkor javító." Vagy csak én vagyok a barom, hogy úgy gondolom, hogy ilyen lenne értelmesen? Nagyon kifordult a világ magából, ugyebár a fentebb említett dolgok miatt.

Vagy bennem van a hiba?

Fruty 2009.01.07. 08:09:55

Nem akarok mélyen belefolyni a dologba, csak egy apró gondolatot osztanék meg. A hardver fejlesztése nem áll meg és ha szerencsénk van, nem is fog. Ellenben igen nagy piaca van az otthoni felhasználóknak, akiket valahogy "rá kell venni" a vásárlásra. Bár nem hiszem, hogy tudatosság lenne pl a Vista erőforrásigénye és az Intel fejlesztési stratégiája között, mindenesetre egymás piacát élénkítik. Bocs, csak ezt gondoltam megosztom.

@Dey: Grat a cikkekhez :)

SteveJobs · http://16bit.blog.hu 2009.02.02. 17:23:06

Pfú, nagyon király blog a tied. Jó olvasni, bárcsak énis tudnék normálissan írni, nemcsak párszavas száraz szart. :-) Tényleg grat hozzá, nagyon jó volt mind1ik bejegyzés.

Az optimalizálásról meg az a véleményem, hogy gyűlöletes dolog ma az, hogy egy olyan program ami negyedilyenerős gépen is elkéne h fusson több magért meg gigás ramokért sír. Szarnak nagyívből a programfejlesztők bármiféle optimalizálásra. Régen pont azért volt jobb mert megvolt a korlát, és lehetett feszegetni.. ma ez nincs.. és pl a játékoknál meg is látszik, silány szar, mind1ik, nem szórakoztatók. Régen legalább tudták ha valami szar külsőre akkor legyen eredeti.. és működött is.. mameg.. áhh. mind1is., inkább mamezok eggyet.

viktor134 2009.07.13. 00:06:00

a c64 basic-je azért volt jó, mert szar volt, és mehettél a gépi kódra hamar.

viktor134 2009.07.13. 09:47:02

@Unreal:

itt a pont. ahhoz, hogy olyanba kezdj, ami csak később fial, ahhoz stabil háttér kell.
süti beállítások módosítása