Címkék

Címkefelhő

Ajánlott oldalak

C64-games.info
Itt online játszhatsz a kedvencekkel, nem kell letölteni semmit ... :)
Oszt gyün ami gyün blog
Szellemi maszturbációk made by Banyapeat&spanjai

Hotdog

C64 RuL3z

Egy vén fanatikus emlékei és 21.századi élményei. Játékinfók, könyvajánlók, tippek-trükkök, érdekességek. És persze minden a C64 születéséről, tündökléséről, tündökléséről és tündökléséről ...

Friss topikok

  • twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: Nagyon meghalt az oldal. (2012.03.18. 07:59) In Memoriam 1541 #2
  • Zz_: Jaj, ezt én is megkönnyeztem. 36 vagyok, én '88ban kezdtem c64-el. Sokat jártam az Eötvös utcai Cs... (2011.02.24. 19:06) Régi idők karácsonya
  • sese: Nagyon szép írás. A megszemélyesítéstől meg igazán könnyfakasztó. Lassan mi is megyünk a szekrényb... (2010.09.02. 00:29) In Memoriam 1541
  • vili/c64user: Tetszik a dolog! Igaz ugyan, hogy csak egy logó, de akkor is, mennyivel másabb érzés lehet egy ily... (2009.09.05. 13:17) Végre itt a Commodore Netbook!
  • viktor134: vettem hálókártyát, de tv hiányában nem tudom kipróbálni. :D (2009.07.13. 10:05) Hackeljünk és netezzünk c64-el!

In Memoriam 1541 #2

2010.06.27. 14:14 | Dey | 7 komment

Címkék: újdonság hardware hdd 1541

1541-ünket szépen eltemettük, megsirattuk, de most lássuk milyen 21. századi alternatívák léteznek helyette.

Vegyük elsőként szemügyre a legolcsóbb megoldást, amit akár házilag is könnyedén összebarkácsolhatnak az ügyesebb kezűek.

A "cucc" neve: 64HDD

Működési elvét tekintve egyszerű, de nagyszerű. Mai világunkban már szinte mindent emulálunk, amit csak lehet. Hát miért ne emulálhatnánk egy pc-vel az 1541-et?

In Memoriam 1541

2010.06.25. 01:41 | Dey | 13 komment

Címkék: újdonság hardware hdd 1541

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy floppy drive... Nem szokványos drive volt ő, még ha ez elsőre nem is látszott rajta. Érezte ő különcségét, és cseppet sem élvezte a világ fürkésző, kíváncsi szemeit. Kicsit szomorú is volt, mert sehogy sem tudta túltenni magát azon a traumán, hogy a születési időpontja alapján nevezték el. Mivel délután háromnegyed négy előtt nem sokkal gördült le a futószalagról, fantáziátlan szülei nem áttallották a 15:41 nevet adni neki. Ahogy cseperedett, sokat csúfolták a neve és zömök kinézete miatt. Lassan már a kettőspontot sem mondta ki senki, maradt egyszerűen csak "ezerötnegyvenegy"... Ó, bár hívták volna "háromnegyed"-nek! Abban legalább van betű! Még a korcs féltestvérének, a C64-nek is volt legalább egy betű a nevében! Hát mivel több ő nála? Neki is van 6502-es procija, 16kb RAM-ja, és ugyanúgy saját ROMba égetett oprendszere is! Járna neki is az az egy betű...

Végre itt a Commodore Netbook!

2009.08.18. 06:34 | Dey | 1 komment

Címkék: újdonság hardware netbook

Régi nagy álom megvalósulása ez... Jó sok évvel ezelőtt arra vágytam, hogy én is netezhessek. Persze a kedvenc vasammal. :)

Igaz, ez csak amolyan félmegoldás, de azért mégis szívet melengető ez a "Deep Blue" netbook, rajta a Commodore emblémával.

Már szinte látom magam előtt, ahogy a tömeg habzó szájjal, őrjöngve tobzódik, felpörögnek a hűtőventik, sercegnek a vinyók, bootolnak a rendszerek, a rángatózó mutatóujjak idegesen kapargásszák a mauzok füleit...

De ki kell ábrándítanom mindenkit... Valahogy Qrvára nem találok semmi linket, ahol meg is lehetne rendelni a kütyüt. Vagy legalább egy árat írnának valahol!!!

MS Basic háború folyt.köv.

2008.11.28. 18:08 | Dey | 18 komment

Címkék: nosztalgia érdekesség basic

(Ez most kicsit OFF lesz...)

Hát az előző 'M$ Basic a C64-ben' bejegyzés eléggé felkavarta a kedélyeket. :) Valóságos háború tört ki ...

Úgy érzem meg kell védenem a saját álláspontomat is, ugyanis többek vagy félreértelmezték, vagy egyáltalán nem fogták fel amit írtam. Voltak akik olyat képzeltek oda, amit le sem írtam... :-?

Politikáról, MS-ről, Intelről, AMD-ről, ATI-ról, NVidia-ról vitatkozni mindig felesleges, de viszont biztos mindig lesz vitapartnered, unatkozni nem fogsz. Tehát a véleményem...

Micro$oft BASIC a C64-ben

2008.11.27. 19:48 | Dey | 75 komment

Címkék: nosztalgia érdekesség basic

1964. május 1. hajnali 4 óra. A John G. Kemeny (igen, magyar :))) és Tom Kurtz által kitalált és megalkotott BASIC parancsértelmező lefuttatja az első programot. Nem is sejtették, hogy abban a pillanatban megváltoztatták a világot. Az alapötlet szerint egy könnyen megtanulható, felhasználóbarát programozási nyelvet szerettek volna kifejleszteni, ami közelebb hozza a számítástechnikát az átlagfelhasználókhoz. (Akkoriban főként az egyetemistákhoz) Talán így 44 év távlatából nyugodtan mondhatjuk, hogy sikerült is nekik. Ismét egy magyar, akinek sokat köszönhet a világ... (Bár Kemény János elmondása szerint az eredetileg kitalált BASIC strukturált nyelv volt, amit később a mikroszámítógépek gyártói csonkítottak meg, gondolom, hogy beleférjenek a szűkös memóriakeretbe...)

De hogy is jön ide a sokak által "kedvelt" Micro$oft? A '70-es évek környékén egy bizonyos Bill Gates és társa, Paul Allen kifejlesztett egy BASIC értelmezőt az akkoriban megjelent M.I.T.S által gyártott Altair típusú számítógépre. Természetesen felkeresték a gyártót, akinek bejött az ötlet, hogy végülis miért ne tákolhatnánk bele egy király kis BASIC-et a gépbe?

Valahonnan innen indult a Micro$oft sikersztorija. De ennek mi köze van a hőn szeretett veterán masinánkhoz? Mindjárt megtudhatod :)